HOME » Amerikaanse Maagdeneilanden

Amerikaanse Maagdeneilanden

De Amerikaanse Maagdeneilanden(Engels: United States Virgin Islands) maken deel uit van de Maagdeneilanden en liggen tussen Puerto Rico en de Bovenwindse eilanden in het Caribisch gebied. Tot 1917 waren de eilanden Deens. In dat jaar werden ze door Denemarken aan de Verenigde Staten verkocht. Een aantal plaatsnamen herinnert nog aan de Deense koloniale tijd. De natuur wordt voor een groot deel beschermd in het Virgin Islands National Park.

De Maagdeneilanden werden oorspronkelijk bewoond door Ciboney-, Carib-, en Arowakken-indianen. De eilanden werden ontdekt door Christoffel Columbusop zijn tweede reis in 1493. Ze werden de Maagdeneilanden genoemd naar Heilige Ursula en haar maagdelijke aanhangers.

In de volgende driehonderd jaar werden de eilanden gekoloniseerd door vele Europese mogendheden, zoals SpanjeEngelandNederland (hieraan herinnert de creolentaal Negerhollands), Frankrijk, de Ridders van Malta[4] en Denemarken.

De Deense West-Indische Compagnie lijfde in 1672 St. Thomas en in 1694 St. John in en kocht in 1733 St. Croix van de Fransen. De eilanden werden koninklijke Deense kolonies in 1754. De Deense naam was Jomfruøerne ("Maagdeneilanden"). Tijdens de achttiende en begin 19e eeuw was suikerriet belangrijk voor de economie. Door de afschaffing van de slavernij door gouverneur Peter von Scholten op 3 juli 1848 werd het onmogelijk om hiermee door te gaan.

Tijdens de duikbootoorlog in de Eerste Wereldoorlog benaderden de V.S. Denemarken, omdat de eilanden door Duitsland zouden kunnen worden veroverd en als onderzeebootbasis zouden kunnen worden gebruikt. Daarom verkocht Denemarken de eilanden op 17 januari 1917 voor 25 miljoen dollar aan de VS, die de eilanden op 31 maart in bezit namen. Het burgerschap van de V.S. werd in 1927 aan de inwoners van de eilanden verleend.

Bron: Wikipedia