HOME » Saint Kitts en Nevis

Saint Kitts en Nevis

Saint Kitts en Nevis, officieel de Federatie van Saint Christopher en Nevis of de Federatie van Saint Kitts en Nevis, is een federale staat in de Caraïbische Zee in Midden-Amerika, bestaande uit de eilanden Saint Kitts(of Saint Christopher) en Nevis.

Behalve deze twee eilanden behoort ook een aantal rotspunten tot de staat Saint Kitts en Nevis.

Beide eilanden, die door de ongeveer drie kilometer brede zeestraat The Narrows van elkaar gescheiden worden, behoren tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Saint Kitts ligt ruim tien kilometer ten zuidoosten van Sint Eustatius, dat deel uitmaakte van de voormalige Nederlandse Antillen, maar thans als openbaar lichaam is opgenomen bij Nederland. Daardoor grenzen de territoriale wateren van Saint Kitts en Nevis aan die van het Koninkrijk der Nederlanden.

Saint Kitts en Nevis zijn twee eilandjes in de Caraïbische Zee die behoren tot de Kleine Antillen. Ze werden door Columbus aangedaan in 1493, maar het waren de Britten die zich er het eerst vestigden in 1623. Twee jaar later vestigden zich er ook Franse kolonisten. Al snel ontstonden problemen tussen de twee kolonisators, en het geschil werd opgeklaard in de Vrede van Parijs van 1783, die Saint Kitts en Nevis toekende aan de Britten.

 

Saint Kitts en Nevis kreeg in 1967 volledige interne autonomie, maar bleef een onderdeel van het Britse rijk, samen met Anguilla onder de naam Saint Christopher, Nevis en Anguilla. Dat eiland kwam hiertegen in opstand in 1967, wilde zich onafhankelijk verklaren, maar werd uiteindelijk in 1980 apart van Saint Kitts en Nevis een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk. Saint Kitts en Nevis werd onafhankelijk op 19 september 1983.

De grondwet noemt zowel de naam "Saint Christopher and Nevis" als "Saint Kitts and Nevis".