HOME » ZOMER 2020

Waar zijn de Nederlandse toeristen straks weer welkom?

België (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

België stelt zijn grenzen vanaf 15 juni weer open voor inwoners van Schengenlanden. Dat heeft premier Sophie Wilmès  bekendgemaakt na afloop van beraad van de Nationale Veiligheidsraad.

Denemarken (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

De grens blijft voorlopig tot 1 september dicht voor de Nederlandse toerist. Het land versoepelt vanaf 15 juni wel de grensmaatregelen, maar alleen voor Duitsland, Noorwegen en IJsland.

Duitsland (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Duitsland is vanaf 15 juni weer toegankelijk voor Nederlanders en andere toeristen uit EU-landen, het Schengengebied en het Verenigd Koninkrijk. Dit zolang de coronasituatie er vergelijkbaar is met die in Duitsland. Overal gelden hygiënevoorschriften, een afstandsregel van minstens 1,5 meter, contactbeperkingen en een mondkapjesplicht in winkels en het stads- en streekvervoer. Een algemene regeling voor horeca, vakantiewoningen, campings en buitenzwembaden ontbreekt. Deelstaten beslissen zelf wat toegestaan is.

Estland, Letland en Litouwen (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Er gelden geen restricties of quarantaineregels ter plekke. Nederlanders zijn welkom zolang het aantal besmettingen in ons land onder de 15 per 100.000 inwoners blijft.

Finland (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Het is niet toegestaan om vanaf een Schengenland op vakantie te gaan in Finland. Onbekend is tot wanneer de grenzen gesloten blijven. Dat is in elk geval tot 15 juni.

Frankrijk  (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Frankrijk wil vanaf 15 juni de grenscontroles opheffen. Vanaf die dag zijn buitenlanders weer welkom. Het Nederlandse kabinet stelt echter nog te wachten op formeel groen licht dat Nederlanders worden toegelaten. EU-burgers hoeven niet in quarantaine, behalve als ze uit landen komen die Fransen in quarantaine plaatsen. In Frankrijk gelden wel hygiëneregels. Voor campings zijn speciale protocollen opgesteld, bijvoorbeeld rond de zwembaden. In cafés en restaurants moet er 1 meter afstand tussen tafels zijn. Wie even naar het toilet wil, moet een mondkapje op. In Parijs en omstreken zijn alleen nog de terrassen open, vanwege het verhoogde besmettingsgevaar in de hoofdstad. Voorlopig gelden alle regels tot en met 21 juni.

Griekenland (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Vliegtuigen uit Nederland zijn volgens Griekenland vanaf 15 juni welkom op de luchthavens van Athene en Thessaloniki. De Nederlandse regering wacht nog wel op een officieel besluit hierover. Passagiers worden bij aankomt getest. Wie het virus heeft, moet veertien dagen in quarantaine. Na een negatieve test volgt een week zelfisolatie. Wie dit wil ontlopen, moet vanaf Groningen-Eelde vliegen, het enige Nederlandse vliegveld dat niet op de Europese zwarte lijst staat die de Grieken gebruiken. Via Duitsland reizen is ook een optie. Overigens wordt die lijst doorlopend aangepast. Vanaf 1 juli zijn alle toeristen welkom op alle luchthavens, maar Griekenland kan nog vakantiegangers uit nader te bepalen landen weigeren of in quarantaine plaatsen.

Hongarije (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Nederlanders kunnen nu niet naar Hongarije, mogelijke versoepeling wordt verwacht per half juni.

IJsland (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Heropent per direct de grenzen voor toeristen uit elk land ter wereld. Op het vliegveld wordt iedereen verplicht (gratis) getest op het coronavirus. Toeristen moeten verblijfsgegevens achterlaten en voor toeristen van buiten Europa wordt niet toegestaan om naar het Europese vasteland af te reizen.

Italië (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Sinds 3 juni  zijn de grenzen van Italië open voor toeristen, net als de grenzen tussen de twintig Italiaanse regio's. In principe mogen Nederlandse toeristen dus in heel Italië op vakantie. Bij aankomst op vliegvelden wordt de temperatuur gemeten en bij koorts kunnen reizigers onderworpen worden aan een virustest. Per regio zijn er wel verschillende regels, zo is het bijvoorbeeld bij aankomst op Sicilië en in Apulië verplicht je te registreren op een speciale website. Met de auto naar Italië is nog wel een probleem, de enige mogelijke route loopt op dit moment via Frankrijk.

Kroatië (geen Schengenland) (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Kroatië is al enkele weken open voor toerisme. De eerste Nederlanders zijn al op de campings van Istrië gesignaleerd. Vooralsnog moeten vakantiegangers aan de grens wel een bevestigde boeking voor accommodatie laten zien.

Liechtenstein (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Onbekend.

Luxemburg (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Opent 15 juni de grenzen voor de inwoners uit het Schengengebied.

Malta (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Per 1 juli is het internationale vliegveld weer geopend, maar niet voor Nederlanders.

Noorwegen (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Vanaf 15 juli zijn alleinwoners vah Schengengbied welkom.

Oostenrijk (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Oostenrijk opent op 16 juni de grenzen naar alle buurlanden met uitzondering van Italië. Die grens gaat ook zo snel mogelijk open, maar dat hangt af van de besmettingscijfers bij de Italianen. Het Nederlandse kabinet geeft aan nog te wachten op bevestiging dat vakantiegangers uit ons land weer welkom zijn. In heel Oostenrijk gelden hygiënevoorschriften, maar de mondkapjesplicht geldt vanaf medio juni alleen nog in het stads- en streekvervoer, apotheken, gezondheidsinstellingen en op plekken waar 1,5 meter afstand houden niet kan. Horeca, campings en buitenzwembaden zijn geopend, maar met beperkingen.

Er zijn beperkingen voor inwoners uit het VK, Zweden en Spanje.

Polen (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Polen laat tot minstens 12 juni geen buitenlandse toeristen toe. De West-Poolse badplaatsen aan de Oostzee en het populaire Duits-Poolse eiland Usedom zijn vanaf die datum mogelijk weer toegankelijk. De andere grensovergangen met Duitsland gaan mogelijk op 15 juni open. Horeca en campings in Polen zijn sinds vorige maand open voor binnenlandse toeristen, maar er gelden strenge regels, zoals een beperking van het toegelaten aantal gasten.

Portugal (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Met open armen staan de Portugezen klaar om toeristen te ontvangen: de eerste vakantievlucht vanuit Nederland arriveert vandaag. De restaurants zijn open, musea en andere attracties ook. Via een stoplichtsysteem kunnen zonaanbidders zien op welk strand er plek is, tussen parasols moet 3 meter afstand zijn. Overal geldt het advies om afstand te houden, in winkels, het openbaaar vervoer en andere afgesloten ruimtes is een mondkapje verplicht.

Slovenië (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Geen restricties of quarantaine ter plekke, toeristen moeten wel een bewijs kunnen laten zien dat ze een overnachting in Slovenië hebben geboekt.

Slowakije (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Vooralsnog alleen noodzakelijke reizen, de situatie na 15 juni is nog onduidelijk.

Spanje (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Spanje verlengt de noodtoestand met nog eens twee weken, waardoor die op 21 juni definitief ten einde zal zijn. Nederland wacht op een officieel sein dat het land de grenzen openzet. Niet alle regio's zullen eind juni al volledig uit de lockdown zijn gekomen. Dat gaat in fases, en de steden Madrid en Barcelona lopen bijvoorbeeld iets achter op de rest. Maar in verreweg de meeste streken zullen dan geen beperkingen meer zijn. De Canarische Eilanden, de Balearen en de meeste costa's zijn al ver gevorderd. De hotels, appartementen en campings mogen in het hele land alweer open.

Tsjechië (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Mogelijke versoepeling per 15 juni van het algehele inreisverbod.

Turkije (geen Schengenland) (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

De regering van Turkije heeft aangegeven dat toeristen vanaf 20 juni weer welkom zijn. Maar het kabinet raadt vooralsnog af om naar landen buiten de EU/Schengenzone te reizen.

Zweden (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Er geldt voorlopig een negatief reisadvies voor het land. De grenzen van Zweden zijn open voor buitenlanders uit andere EU-landen. Er is momenteel geen quarantaineverplichting voor reizigers. Wel worden toeristische reizen ontmoedigd. De stranden, restaurants en ook sommige musea zijn open.

Zwitserland (KLIK HIER VOOR DE REISAANBIEDERS)

Laatst gewijzigd op: 15-06-2020 | Nog steeds geldig op: 15-06-2020

Zwitserland laat weer (toeristische) reizigers toe. De in- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven, maar het kan zijn dat u aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd. De lokale maatregelen die genomen waren tegen de verspreiding van het coronavirus zijn ook versoepeld. Daarom is de kleurcode van het land aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s). U kunt op vakantie naar Zwitserland maar blijf waakzaam. Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal plotseling veranderen. Volg altijd de Nederlandse en de lokale coronaregels op. Zie voor deze informatie de rubriek ‘Coronavirus’.