HOME » Vuurland

Vuurland 

Vuurland (Tierra del Fuego in het Spaans) is een archipel (eilandengroep) aan het zuidelijkste uiteinde van Zuid-Amerika. De archipel bestaat uit het hoofdeiland Isla Grande de Tierra del Fuego van 48.100 km² en verschillende kleinere eilanden, in totaal 73.753 km². Het archipelgebied werd in 1881verdeeld tussen Argentinië en ChiliTierra del Fuego is ook de naam voor een van de 23 provincies van Argentinië.

De naam is bedacht door Ferdinand Magellaan (1480-1521). Hij was de eerste Europeaan die door de naar hem genoemde zeestraat voer en hij zag vuren op de eilanden branden. Dit waren de vuren van de oorspronkelijke bewoners van deze eilanden, de Yahgan.

Geografie

De archipel bevindt zich ten zuiden van het Zuid-Amerikaanse vasteland, gescheiden door de Straat van Magellaan. Het hoofdeiland, Isla Grande de Tierra del Fuego, is verdeeld over de twee landen Chili en Argentinië: het westelijke deel ten westen van 68°36'30" westerlengte plus de vele eilanden ten zuiden van het Beaglekanaal behoren tot Chili, het oostelijk deel behoort tot Argentinië.

Het zuidelijkste deel van de archipel bevindt zich ongeveer bij 56° zuiderbreedte.

 

Bron: Wikipedia